Pages Menu
Categories Menu

Posted on 2014. augusztus 7. in Írásaim anyáknak, Testi egészség mindenkinek!, Tudatos táplálkozás

A mindennapi kenyér

kenyér kenyér A mindennapi kenyér keny  rMit eszel, amikor kenyér kerül az asztalra?

Kedves férjem, jóindulattól vezérelve szeret mindenféle egészségesnek kikiáltott újdonságot hazahozni.

Legutóbb kenyeret vásárolt, ami -ahogyan a borítóján a marketing szöveget olvasom,- “valódi, energiát adó finomság”.

A kenyér nem mindig abból van, amiből gondolod.

A glutén

Legfontosabb összetevője a gabona, ami ebben az esetben búza és rozs. Sajnos nem teljes kiőrlésű. Régen dédanyáink idejében egészen természetes volt az, hogy a kenyeret a korpát (a külső védőréteget) és a csírát is tartalmazó szemből készítették, ugyanis a vitaminok nagy részét ezek tartalmazzák. Ezek hiányában a glutén koncentrációja is nő a kenyérben, ami egyre több embernél okoz allergiás panaszokat.

Az adalékanyagok

“Valóban hosszan friss kenyér”. Mitől lehet egy kenyér hosszan friss? Megfigyelheted bizonyos készen vásárolt pogácsáknál, hogy még egy hét múlva is megkínálhatod vele a váratlanul érkezett vendégeket. Az adalékanyagok használatával a pékáru tovább marad friss.

“Kellemesen aromás, ízletes”

Minek egy kenyérbe aroma? Az aromák olyan kémiai “találmányok”, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy az ízeket megváltoztassák. A kellemes ízeket felerősítik, a kellemetleneket pedig elnyomják. Laboratóriumokban olyan különböző ízeket tudnak előállítani, mint például a 2-acetyl-l-pyrolin, amely a kenyérhéj ízéért felel.

A mesterséges ételek, aroma- és ízanyagok használata nem új keletű. Ezek az élelmiszeripari találmányok egy része a valóban szűkösebb, háborús időkből származik, amikor ínség uralkodott. Akkoriban például jól jött a rozs nélküli rozskenyér.

Citromsav

A legfontosabb, leggyakrabban használt ízanyagok egyike, mely sok más termék mellett rengeteg pékáruban is megtalálható. Gondolnád, hogy semmi köze a citromhoz? Ki akarna a gyárakban nehéz munkával citromot facsarni, amikor sokkal könnyebben, gyorsabban és főleg olcsóbban penészgombákból is ki lehet azt nyerni.

Tejpor

A tejpor is egy igen gyakran használt adalékanyag. Azok a csecsemők, akiket tejporral tápláltak, gyakrabban szenvedtek hasmenésben, felső légúti megbetegedésben, alultápláltságban és vitaminhiányban. Hát ennyire egészséges a tejpor.

Emulgeátor is van benne

Az biztosan fontos. Te láttál már emulgeátort? Én azt sem tudom, mi az, de ha otthon bármilyen pékárut sütök, biztosan nem teszek bele, és még egyszer sem hiányzott belőle.

A fogyasztó pedig már nem tudja, hogy valóban glutén allergiában szenved-e, vagy csak a kenyérben rejtőző adalékanyagoktól vannak puffadási panaszai…

 

Share kenyér A mindennapi kenyér megoszt  s

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.