Pages Menu
Categories Menu

Posted on 2014. július 21. in Írásaim anyáknak, Testi egészség mindenkinek!

Milyen gyógynövénnyel kezelhető a méhcsípés?

méhcsípés méhcsípés Milyen gyógynövénnyel kezelhető a méhcsípés? m  hcs  p  sA szomszédasszony tegnap zaklatott lelkiállapotban csöngetett be hozzám, mert a férjén több helyen is méhcsípés nyomai éktelenkedtek.

Segítséget kért, van-e valami, ami enyhíti a fájdalmas, égető érzést. Itthon semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszer nincsen.

Meg kell mondjam, nem az első eset, hogy furcsán néznek rám, amikor elmondom, hogy nálunk egy fél tabletta “…pyrin”  sincs itthon. Semmi olyasmit nem tudtam adni neki, amire számított, viszont mégis tudtam segíteni.

A természet csodálatos. Minden bajra megteremti a gyógyírt és éppen akkor, amikor arra szükség van. Amikor például a szőlőben munkálatok vannak és a levelek között megbújnak a méhek, akik, ha háborgatva érzik magukat, kellemetlen bajokat okozhatnak, csak le kell hajolni az út mellett és letépni egy növényt, ami észrevétlenül húzódik meg mindenhol és hathatós, azonnali segítséget ad. Ez a gyógynövény a széleslevelű útifű.

A gyógynövények jó része gazként van számon tartva, általában a fűnyíró martalékai lesznek, észre sem vesszük őket, nem is tudunk arról, milyen kincseket rejtenek magukban.

Széleslevelű útifű, hogyan használd méhcsípés esetén

Miért hívják útifűnek? Azért, mert az út mellett terem. Nem lehet eltaposni. Amikor rálépsz, nem törik meg a szára, mert a gyökeréből rugalmas rostok, gumiszerűen húzódó szálak mennek föl a levélbe. Széles levelű, mert van egy keskeny levelű változata is, ami egészen más bajok orvoslására jó. Mire használhatod a széleslevelű útifüvet?

  1. Kiváló sebgyógyító hatású. Vágott, zúzott, horzsolt sebeknél alkalmazható. Mielőtt például a gyermeked elmegy bicajozni, mutasd meg neki ezt a növényt. Ha elesik és lehorzsolja a térdét, szakít egyet az út mellől. Egy picit megharapdálja, hogy kijöjjenek a növény nedvei -ne izgulj, nem lesz tőle semmi baja- és például egy hosszú fűszállal ráerősíti a sebre. Mire hazaér, már kutya baja sem lesz. A benne lévő csersavak összehúzzák a friss sebet és fertőtlenítőleg is hat.
  2. A nedve lúgos, ezért a savas mérgeknél, például méhcsípés esetén közömbösítőleg hat. Méhcsípéskor először kihúzod a fullánkot, majd megharapdálod a levelet, így kijön a lúgos nedve. Összegöngyölíted a megrágott levelet, majd bedörzsölöd vele a méhcsípést, ami kellemesen hűsít és közömbösíti a méhcsípést.
  3. Lábszárfekélynél, gennyes sebeknél, ahol egyébként beleragadna a géz a sebbe, szintén hatékonyan alkalmazható. Mézzel bekened a megtördeld útifüvet. A méz odaragasztja a levelet a sebhez, és kiszívja a kóros nedveket. A levél anyagai pedig sebgyógyító hatásúak. Egész éjszakára fent tarthatod, reggel könnyedén lehúzható, nem ragad bele a sebbe.
  4. A magja, amikor megszárad, le lehet húzni, hashajtó hatású.

Használd egészséggel!

Share méhcsípés Milyen gyógynövénnyel kezelhető a méhcsípés? megoszt  s

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.